Lies Lobatto


(1918 - 2014)


De beeldhouwster Lies Lobatto geboren en getogen in Amsterdam voelde zich van jongsaf aangetrokken tot het boetseren. Toch is zij pas op latere leeftijd haar creativiteit gaan ontwikkelen. Na een korte klassieke opleiding kwam ze in contact met de beeldhouwer Karel Gomes, die feilloos de juiste snaren bij haar wist te raken.

De beelden van Lies zijn vol humor en satire en ze kon de mens met al zijn zwakheden glashelder in diergedaante neerzetten. De op zichzelf verkikkerde kikker, de opgeblazen heer als nijlpaard, de trotse haan, allemaal menselijke karikaturen.

Ook andere thema’s zijn in haar werk terug te vinden, zoals de Tibetaanse monnikengroep, die ze naar aanleiding van haar vele reizen naar Tibet, China, Mongolië en India maakte. 

En haar beelden naar aanleiding van Rembrandt etsen die 1 jaar in het Rembrandthuis werden geëxposeerd. Of de groep beelden van de Commedia Dell’l arte waarin zij feilloos de spotzieke humor van de gemaskerde figuren als geen ander in beeld wist te brengen.

Zij heeft op veel plaatsen geëxposeerd en was te gast in De Stoel van Rik Felderhof.